Środowiskowy Dom Samopomocy

tel. +48 32 2436594 do 6,
fax. +48 32 2481055

Kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy: Monika Tryścień

Dnia 3 grudnia 2007 w Ośrodku Święta Elżbieta w Rudzie Śląskiej rozpoczął swoją działalność Środowiskowy Dom Samopomocy.

Jak pracujemy:

Środowiskowy Dom Samopomocy otwarty jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 730-1530. Prowadzony jest przez wykwalifikowaną kadrę, uczestnicy mogą korzystać z porady psychologa oraz lekarza psychiatry(umowa zlecenie, kontakt w zależności od potrzeb). Świadczymy usługi w ramach indywidualnych lub zespołowych treningów samoobsługi i treningów umiejętności społecznych, polegających na nauce, rozwijaniu lub podtrzymywaniu umiejętności w zakresie czynności dnia codziennego i funkcjonowania w życiu społecznym. Każdemu uczestnikowi w każdym dniu zajęć dajemy możliwość spożycia gorącego posiłku. Jak również w ramach treningu kulinarnego prowadzonego na pracowni gospodarstwa domowego gotujemy, pieczemy i przygotowujemy smaczne poczęstunki. Środowiskowy Dom Samopomocy współpracuje z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Rudzie Śląskiej, jak również z organizacjami pozarządowymi, instytucjami, pracodawcami i środowiskiem lokalnym w celu budowania sieci oparcia społecznego dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy.